Jaargang 3 - december 2007

 


In dit nummer

Bewoners voor sloop Maria Hongarijedreef
Eerste steen vanaf grote hoogte
De grote oversteek
Wisselingen communicatieteam Utrecht Vernieuwt
Drie vragen over deze nieuwsbrief!
Agenda

 


 

Bewoners voor sloop Maria van Hongarijedreef
82,5% van de bewoners geeft de voorkeur aan sloop en nieuwbouw aan de Maria van Hongarijedreef. Dat blijkt uit een draagvlakmeting onder de bewoners die afgelopen maand werd gehouden. Het project Maria van Hongarije is onderdeel van het gebiedsplan Overvecht Spoorzone. De sloop en nieuwbouw van de Maria van Hongarijedreef is een belangrijke stap om van de Spoorzone een leefbare, gevarieerde, plezierige buurt te maken. Binnenkort start het herhuisvesten van de bewoners. Als alle bewoners een andere woning hebben gevonden en als de gemeente akkoord gaat met de sloopplannen start de sloop na de zomer van 2009. De nieuwbouw kan dan een aantal maanden later starten. Het nieuwbouwplan voor de dreef omvat zowel huur- (102) als koopwoningen (226), appartementen en eengezinswoningen.

 


Eerste steen vanaf grote hoogte
Op spectaculaire wijze werd vrijdag 7 december de eerste steen van de tweede fase GroenZuilen gelegd. Een abseiler daalde vanaf een appartementencomplex naar beneden en reikte wethouder Harrie Bosch de troffel aan om de eerste steen te leggen. De kopers van de 80 koopwoningen die hier gebouwd worden, waren uitgenodigd voor dit feestelijke startsein. GroenZuilen is onderdeel van het Wijkontwikkelingsplan Zuilen, een samenwerking tussen de gemeente, Mitros en projectontwikkelaars: ERA, BAM en Johan Matser. Zoals de naam al zegt: groen overheerst bij GroenZuilen. Mensen wonen niet aan een straat maar aan een park en auto's worden onder terrastuinen geparkeerd. De bewonersbetrokkenheid is groot, zij denken mee over het gebruik en beheer van de openbare ruimte.

 


De grote oversteek
Hoe voorkom je onnodige weerstand en hoe bereik je allochtonen? Deze vragen stonden centraal op de bijeenkomst 17 december over 'Communicatie in herstructureringsprojecten'. 
Het doel van communicatie is …… 'De grote oversteek', aldus Hannelore Blaauw van Halberton Communicatie. Dit vertaalt het gevoel van de grote oversteek die mensen moeten maken als zij van de ene “veilige haven” naar de andere “veilige haven” gaan, namelijk van hun oude, vertrouwde omgeving of huis naar iets nieuws. Weerstand is goed, aldus Hannelore. Door weerstand komt er scherpte in het proces. Weerstand geeft inzicht in wat de ander denkt, haalt de ander uit de anonimiteit en bewijst dat er samenhang is in een buurt of wijk. Waar het om gaat is het voorkomen van onnodige weerstand. "Draagvlak is een optelsom van vertrouwen en motivatie". De tweede spreker Moustapha Baba vertelt over de benadering van allochtone bewoners, of liever 'nieuwe Nederlanders'. Er is niet één lijst met tips om met deze groep te communiceren. Er moet inzicht worden verkregen in de reden van handelen of niet handelen van de nieuwe Nederlander. Enkele uitgangspunten voor communicatie met nieuwe Nederlanders zijn: houd rekening met de waarden waar de doelgroep aan hecht (voorbeeld: mannen en vrouwen gesplitst), investeer in de groepen om de boodschap beter te kunnen overbrengen (voorbeeld: allochtone vrouwen opleiden om informatie te geven aan bewoners) en betrek de kinderen erbij omdat communiceren met ouderen vaak lastiger is. Lees hier een uitgebreid verslag van de bijeenkomst.

 

  

 Wisselingen communicatieteam Utrecht Vernieuwt
Niet langer werkt Brigitte Janssen als communicatieadviseur voor het programma Utrecht Vernieuwt. Totdat er vervanging is, worden haar taken overgenomen door Nina Reimert (
n.reimert@utrecht.nl / 030 286 1390) en Ilona Vaessen (i.vaessen@utrecht.nl / 030 286 8576).Drie vragen over deze nieuwsbrief!

Wij zijn benieuwd naar uw mening over deze nieuwsbrief. Klik hier om drie korte vragen te beantwoorden. Invullen kost slechts een half minuutje.

Agenda

17 en 24 januari 2008

Basiscursus Locatiemarketing
Locatie: Hilversum
Kijk hier voor meer informatie

29 januari 2008

Themamiddag Haagse bluf?
Locatie: Den Haag
Kijk hier voor meer informatie

12 en 13 februari 2008

Cursus bewonersbijeenkomsten: de moderne stadsarena
Locatie: Utrecht
Kijk hier voor meer informatie

17 april 2008

Pluk de stedelijke vernieuwing
Locatie: Deventer
Kijk hier voor meer informatie


 

Inschrijven

 

 

 

 

 

Uitschrijven