Jaargang 2, Nr 04 - Juni 2006       

   


Utrecht Vernieuwt
Nieuwsbrief voor professionals werkzaam in de stedelijke vernieuwing in Utrecht

Juni 2006


In deze nieuwsbrief:Oplevering woningen


Hooft Graaflandstraat
Op 28 juni werd officieel de laatste nieuwe sociale huurwoning aan de Hooft Graaflandstraat opgeleverd. 36 kleine boven- en benedenwoningen zijn vervangen door 24 ruime eengezinswoningen in de sociale huur. Een aantal bewoners is teruggekeerd in de nieuwbouw.
Wethouder Harrie Bosch overhandigde 28 juni de sleutel aan de familie Uittenbosch. Daarbij waren de directeur Mitros Wonen Utrecht Ron Onverzaagt en de bewoners die hun intrek al hebben genomen in hun nieuwe huis aanwezig.

Hooft Graaflandstraat


Groen Zuilen
Eind juni zijn in Groen Zuilen tien sociale eengezinswoningen van Mitros opgeleverd. De nieuwbouw bestaat verder uit koopwoningen en appartementen en komt op de plaats van de voormalige Pedagogenbuurt. Groen Zuilen wordt anders dan alle nieuwbouwwijken: een groene wijk met brede groenstroken, autovrije paden en pleintjes. Parkeren gebeurt binnenin de bouwblokken, zodat in de wijk zelf geen auto's te zien zijn. Zowel in de eengezinswoningen als in de appartementen, die naar verwachting in oktober dit jaar worden opgeleverd, keren oud-huurders uit de Pedagogenbuurt terug.


Renovatie De Lessepsbuurt vordert

Deze maand wordt de honderdste te renoveren woning bereikt in De Lessepsbuurt. Mitros voert hier een renovatie uit van 368 woningen. Huurders kunnen tijdens de renovatie gewoon in hun woning blijven wonen. In juni 2005 is de renovatie begonnen en de planning is om deze in oktober 2007 af te ronden.

Woningen in De Lessepsbuurt


Instrumentenboek 'Maatwerk in herstructureringsaanpak'

Stade Advies heeft in opdracht van de Bundeling het boek 'Maatwerk in herstructureringsaanpak' ontwikkeld. Het boek biedt een overzicht van instrumenten die kunnen bijdragen aan het slagen van herstructurering in wijken, zoals fysieke woningaanpassing, buurtvaders of 'onderwijskansenzones'. Voor meer inspiratie, lees het instrumentenboek.


100e Starterslening helpt bij koop van huis in Lombok

DaniŽlla Maarschalkerweerd (30) en Jeroen Nieuwolt (35) kochten met behulp van een Starterslening van de Gemeente Utrecht een eengezinswoning in de Priokstraat in Lombok. Wethouder Bosch feliciteerde het stel afgelopen maandag persoonlijk in hun nieuwe huis.
Sinds de start van de regeling eind 2003 was dit de 100e Starterslening die de gemeente verstrekte. De regeling is een goed middel gebleken om de koop van een huis voor meer mensen mogelijk te maken. Daarnaast stimuleert de regeling de doorstroming op de Utrechtse woningmarkt aangezien gebruikers ervan een huurhuis achterlaten.Landelijk nieuws

Rotterdam krijgt toestemming voor inkomenseisen
Minister Dekker heeft Rotterdam toestemming gegeven om inkomenseisen te stellen aan woningzoekenden die zich willen vestigen in de wijken Hillesluis, Carnisse, Oud Charlois en Tarwewijk. Het is haar duidelijk dat de wijken en straten kampen met een opeenstapeling van problemen van sociale, economische en fysieke aard, aldus het ministerie.
De inkomenseis is een van de maatregelen die Rotterdam neemt om het aantal kansarmen per wijk terug te dringen en te komen tot een meer gevarieerde bevolkingssamenstelling. De maatregel is bekend geworden als de Rotterdam Wet, die in januari van kracht werd, maar waarvoor nog toestemming van de minister nodig was. Die toestemming is nu verleend.

Kabinet akkoord met woningvisie Dekker
Een betere werking van de woningmarkt, reŽlere prijzen van zowel huur- als koopwoningen en een betere doorstroming op de woningmarkt. Dat staat minister Dekker voor ogen met de Woningvisie. Het kabinet is op 16 juni 2006 akkoord gegaan met deze woningvisie. De minister acht een productie van jaarlijks 80.000 woningen nodig tussen 2010 en 2020. Door de vergrijzing moet de bouwproductie en de aanpassing van de woningvoorraad voor een belangrijk deel op ouderen worden afgestemd.
Zolang nog sprake is van krapte op de woningmarkt, wil het kabinet gunstige leningen verstrekken aan starters. Een voorstel voor deze startersleningen wordt na de zomer naar de Tweede Kamer gestuurd. Ook tussenvormen van koop en huur worden bevorderd. Verder worden corporaties gestimuleerd huurwoningen te verkopen. 

Voorrang corporaties op commerciŽle partijen
Naast gemeenten kunnen voortaan ook woningcorporaties voorrang krijgen op commerciŽle marktpartijen bij het overnemen van vrijgekomen rijksgebouwen. Dit vanwege hun sleutelpositie in de sociale huisvesting en de stedelijke vernieuwing. Minister Dekker schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat het ombouwen van leegstaande kantoren naar woningen bijdraagt aan het terugdringen van het woningtekort en de leegstand van kantoren.
Kalender


Benieuwd wat er op korte termijn voor activiteiten met betrekking tot Utrecht Vernieuwt plaatsvinden?

1 juli

10.00-12.00 uur: Open ochtend seniorencomplex De Dame in Schaakwijk voor  buurtbewoners.
Locatie: De Dame (Aveant-ruimte), Zwanevechtlaan


Ook op de hoogte blijven van renovatie en herstructurering in Utrecht?
Schrijf je dan nu in voor deze nieuwsbrief.

In de zomermaanden juli en augustus verschijnt er geen nieuwsbrief.

Inschrijven

Uitschrijven


Colofon:
Deze nieuwsbrief wordt gemaakt in opdracht van de samenwerkende Utrechtse woningbouwcorporaties en de gemeente Utrecht.


Eindredactie: Vera Jager


Vragen en reacties:
v.jager@utrecht.nl