mei 2010

 

In dit nummer:
Draagvlakmeting correct
Amersfoort Vernieuwt op bezoek

 

Rubriek Krachtwijken:
Wijkactieprogramma's 2010-2011
Van Middelkoop in Kanaleneiland
Ontmoet Hoograven
Chill Island wordt Rozeneiland
Kunst en catering in Kanaleneiland

 


 

Draagvlakmeting correct
De draagvlakmeting die Mitros en Portaal hebben gehouden onder huurders in het centrum van Kanaleneiland, is volgens de rechter correct uitgevoerd. De Huurderorganisatie Kanaleneiland Centrum (HKC) had de rechtszaak aangespannen omdat zij vond dat de meting onzorgvuldig was gedaan. Maar de rechter oordeelde anders: ruim voldoende bewoners namen deel aan de meting en de berekeningen als ook de werkwijze was in orde. Mitros en Portaal gaan nu verder met het voorbereiden van vernieuwingen in de wijk en het begeleiden van bewoners bij het vinden van een nieuwe woning. In mei 2012 moeten alle bewoners uitverhuist zijn en starten de sloop- en bouwvoorbereidingen. Mitros en Portaal zijn blij dat er nu een eind is gekomen aan de onduidelijkheid voor bewoners in de wijk.

Amersfoort Vernieuwt op bezoek
De projectgroep Amersfoort Vernieuwt bracht op donderdag 20 mei een bezoek aan de Utrechtse krachtwijken Ondiep en Overvecht. In Ondiep stond het onderwerp herstructurering centraal en werd het gezelschap - na een inleiding en het vertonen van de film 'De Heringastraat herleeft' - per fiets rondgeleid langs vernieuwde buurten en wijkjes. In Overvecht werd het gezelschap ontvangen in Doe Mee Centrum De Einstein. Daar volgden korte presentaties over de Utrechtse wijkaanpak, het project 'Wonen en Kansen' en werd afgesloten met een bezoekje aan U in de Wijk en Ucee Station. In Amersfoort Vernieuwt werken de gemeente Amersfoort en de woningcorporaties de Alliantie Eemvallei en Portaal samen. Amersfoort beschikt over één officiële krachtwijk: Kruiskamp.

 

Rubriek Krachtwijken
 

Wijkactieprogramma's 2010-2011
De afgelopen week zijn de nieuwe wijkactieprogramma's verspreid onder betrokken professionals, wijkbureaus en corporaties. De vijf programma's zijn een voortzetting van de wijkactieplannen 2008-2009 en vormen de concrete invulling van de uitvoering van het programma Krachtwijken voor de komende twee jaar. Continuïteit in de aanpak is de rode draad in de wijkactieprogramma's 2010-2011: succesvolle projecten worden voortgezet en projecten die onvoldoende resultaat opleveren zijn geschrapt. Wonen, werken, leren, integreren, veiligheid en gezondheid blijven de belangrijkste thema's. Extra aandacht gaat uit naar werkgelegenheid, wijkeconomie en onderwijs. Dat vertaalt zich in diverse werkgelegenheidsprojecten, activeringsteams en stimulerende maatregelen voor werkzoekenden richting opleiding of werk. Extra exemplaren zijn te bestellen bij m.thissen@utrecht.nl.

Van Middelkoop in Kanaleneiland
'Ik ben weer een beeld rijker en wat stereotypen armer', concludeerde minister van Middelkoop na afloop van zijn werkbezoek aan Kanaleneiland op dinsdag 25 mei. De minister gaf die middag het startsein voor de aanleg van een Cruijff Court aan het Marco Poloplantsoen, liet zich uitgebreid informeren over het project 'Talent voor Zorg', bezocht de Brede School in Hart van Noord, de nieuwbouw in Kanaleneiland Centrum en eindigde zijn bezoek bij sportvereniging Ladyfit in Nieuw Welgelegen. Van Middelkoop beloofde de resultaten mee te nemen en het belang van het voortzetten van het programma Krachtwijken aan zijn opvolger over te dragen.

Ontmoet Hoograven
Eén van de Briljante Ideeën waarvoor in Hoograven momenteel campagne wordt gevoerd is de mobiele keuken met de naam 'Ontmoet Hoograven'. De keuken wordt beheerd door de Doe Mee-winkel. De keuken bestaat uit een stevige aanhangwagen met daarin alle benodigdheden voor een buurtfeest: een keukenblok met koelkast, gootsteen en boiler, een kookeiland met hypermodern fornuis en een grote oven, partytenten, tafels, bankjes, pannen en servies. Het idee is dat bewoners elkaar ontmoeten terwijl ze samen koken en eten. 'Ontmoet Hoograven' is meervoudig inzetbaar en kan ook gehuurd worden voor werklunches, open dagen en relatieborrels. De campagne is bedoeld om bekendheid te geven aan het bestaan en de inzetbaarheid van de keuken zodat zoveel mogelijk bewoners gebruik gaan maken van deze voorziening.

Chill Island wordt Rozeneiland
Direct naast het Jongeren Cultuurhuis Kanaleneiland bevindt zich Chill Island, een ontmoetingsplek voor harde kernjongeren. Onlangs zijn de ruimtes opnieuw ingedeeld en opgeknapt en werd de naam Chill Island vervangen door 'Rozeneiland'. Op 22 mei jl. vond de officiële opening plaats. Vanuit 'Rozeneiland' wordt een breed pakket van activiteiten en ondersteuning aangeboden aan jongeren tussen de 15 en 23 jaar. Metlef (onderdeel van Cumulus), Doenja Dienstverlening en het Jongeren Cultuurhuis werken nauw samen om het aanbod uit te voeren. Rozeneiland is vooral doordeweeks en in de avonduren geopend. In het weekend is Rozeneiland gesloten.

Foto: Margot Kat

Kunst en catering in Kanaleneiland
Bij het KunstExpress Maatjesproject krijgen gemotiveerde kinderen die een talent hebben voor muziek, toneel of beeldende kunst, een maatje toegewezen. Samen met dat maatje mogen ze gedurende een schoolseizoen op onderzoek uit in de wereld van kunst en cultuur. Tijdens een werkbezoek van burgemeester Wolfsen aan het Jongeren Cultuurhuis deelden de talentvolle kinderen en jongeren hun enthousiasme met kleine performances. Het project KrachtCatering waarbij twaalf kandidaten in tweeënhalve maand werden klaargestoomd voor werk in de catering, is feestelijk afgerond met een diploma-uitreiking. Het project bestond uit een sollicitatietraining, cursussen over de horeca en hygiëneregels en een stage van vier weken. Krachtcatering is een initatief van Tempo Team en Doenja Dienstverlening en werd mogelijk met middelen uit het wijkactieplan.

 

 

 

 

Inschrijven

 

 

 

 

 

Uitschrijven